Paul Joseph Jean Cardinal Poupard Paul Joseph Jean Cardinal Poupard
Function:
President of Culture, Roman Curia
Title:
Cardinal Priest of S Prassede
Birthdate:
Aug 30, 1930
Country:
France
Elevated:
May 25, 1985
More information:
www.catholic-hierarchy.org
Send a text about this cardinal »
View all articles about this cardinal »
Hungarian Interjú Paul Poupard bíborossal a „két pápa évéről”
Jan 07, 2006
A Kultúra Pápai Tanácsának elnöke a Vatikáni Rádiónak nyilatkozott

(magyarkurir.hu, december 29. 2005) „Rendkívüli év volt, amelyben nagy érzelmi átéléssel vettek részt a nem keresztények is."

Hogyan élte meg az egyház a „két pápa évét"? – erre a kérdésre válaszolva a bíboros a következőket mondta el: Az egész világ követte II. János Pál haláltusáját, majd a várakozást, az új pápa megválasztását. Érdekes volt megfigyelni, hogy amikor a Szent Péter-bazilika középső loggiájáról hivatalosan bejelentették, hogy megtörtént a választás, a téren összegyűlt tömeg, még mielőtt a választott nevét meghallotta volna, máris „Éljen a pápa” kiáltással fejezte ki örömét.

Azt, hogy milyen óriási örökséget hagyott az Egyházra és az emberiségre II. János Pál pápa, nem lehet pár szóban összefoglalni. Minden bizonnyal megteremtette a hiteles és konkrét katolicizmust, csodálatos személyes példával hirdette Krisztus evangéliumát minden földrészen, párbeszédet folytatva minden kultúrával – mondta Paul Poupard bíboros. Utóda, XVI. Benedek is azonnal figyelemmel kísérte ezt a párbeszédet, hangsúlyozva a Jézussal való barátság örömét, amely a keresztény élet szépsége. Mindkét pápa a Szentlelket továbbította, de Wojtyła egyfajta „hurrikánként”, míg XVI. Benedek frissítő fuvallatként teszi ezt – mondta még Poupard bíboros.

Ratzinger pápa Szent Pál nyomán az igazság és a szeretet összefüggésére mutat rá: a szeretetnek szüksége van az igazságra, de nem lehetnénk Krisztus tanúi, ha az igazságot szeretet nélkül gyakorolnánk.

Ami a hívők és nem-hívők közötti párbeszéd új fórumait illeti, Paul Poupard bíboros a következőket nyilatkozta: Az új lehetőségek túlmutatnak a földrajzi helyeken, mint például Kína, Oroszország, vagy a világ többi része. Kulturális értelemben beszélhetünk új területekről, mivel új igények jelentkeztek. Ezt fejezte ki II. János Pál „Fides et ratio” kezdetű enciklikája, vagyis, hogy a hit racionálisan nyilvánul meg a nem-hívőkkel folytatott párbeszédben is.

XVI. Benedek pápaságának első nyolc hónapjára reflektálva Paul Poupard bíboros még hozzátette: Megragad bennünket szavainak egyszerűsége és mélysége. Bár látszólag, amint saját magát nevezte közvetlenül megválasztása után – „egyszerű munkás az Úr szőlejében”, nagy hatású tanúságot tesz a Krisztushoz fűződő mély, személyes kapcsolatáról. Isten népe azonnal a szívébe fogadta XVI. Benedek pápát, mint ahogy ezt a szerdai általános kihallgatásokon és a vasárnapi Úrangyala imádságon megjelenő nagy tömegek is bizonyítják.
51 READERS ONLINE
INDEX
RSS Feed
back to the first page
printer-friendly
CARDINALS
in alphabetical order
by country
Roman Curia
under 80
over 80
deceased
ARTICLES
last postings
most read articles
all articles
CONTACT
send us relevant texts
SEARCH